Demofest slavi deveti rođendan: Preko trnja do muzičkih zvijezda

Prije tačno devet godina, 19. jula 2008. godine, počeo je prvi Demofest. Tokom perioda koji je uslijedio, sa bine Demofesta je odzvanjao rad i talenat najperspektivnijih demo bendova iz regiona, ali i više od 100 entuzijasta angažovanih na organizaciji ovog velikog muzičkog događaja.

Festival je ugostio neka od najzvučnijih imena svjetske muzičke scene, među kojima su Guano Apes, Kosheen, Asian Dub Foundation, Fun Lovin’ Criminals, Gentleman i mnogi drugu, a publika je svake godine na poklon dobijala savršeno ukomponovano vizuelno i zvučno zadovoljstvo. Međutim, svaka godina je nosila i izazove koje je bilo potrebno savladati. I Demofest je u tome svake godine uspijevao.

Već od prvog Demofesta. bilo je jasno da u Banjaluci nastaje jedna od najozbiljnijih festivalskih priča u okruženju. Međutim, usljed vremenskih (ne)prilika, kraj tog istog početka nije se dogodio na tvrđavi Kastel, već u dvorani “Borik”. Izgledalo je gotovo nemoguće preseliti čitav festival u potpuno drugačiji ambijent za manje od 24 časa, ali upravo to smo izveli. Već tada je bilo jasno da Demofest i njegovu publiku ništa ne može da zaustavi.

Damir-Urban---Jelen-Demofest

U narednim godinama smo zajedno naučili i kako da ignorišemo loše vremenske uslove.  Svi posjetioci pamte četvrti Demofest, kada smo se fantastičnom energijom ponovo suprotstavili kiši, koja je danima neumorno padala. Posebno je u pamćenju publike ostao koncert Skindreda i njihov čuveni “helikopter”, kada se na stotine komada kišom natopljene odjeće prkosno vijorilo u žestokom ritmu velškog benda.

Te godine je, ipak, umalo došao i kraj Demofest zabave. Održavanje festivala je prvi put ozbiljno dovedeno u pitanje, usljed nedostatka finansijske podrške nadležnih institucija. Međutim, ni tada podrška nije izostala tamo gdje je najvažnija – među posjetiocima. Nekoliko mladih Banjalučana se spontano organizovalo i pokrenulo veliku društvenu akciju, u koju su se odmah uključili i stanovnici drugih gradova i susjednih država. Za samo nekoliko dana, prikupljeno je više od 3.500 potpisa za spas festivala, na desetine medija je svakodnevno izvješatavalo o ovim dešavanjima i naposlijetku se glas publike pokazao bučnijim od bilo kog benda koji je nastupio na Demofestu. Festival je dobio podršku neophodnu u tom trenutku i nastavio dalje, snažniji nego ikada do tada.

Jelen-Demofest-5

Korak po korak, iako je razumijevanje institucija ponovo izostajalo, Demofest se u godinama koje su uslijedile postepeno vraćao na svoj stari nivo. Štaviše, nošen energijom posjetilaca i podrškom kompanija koje su prepoznale njegovu vrijednost, najveći regionalni festival demo bendova je ubrzo prevazišao sva dotadašnja dostignuća.

Zbog renoviranja ljetne pozornice na Kastelu, osmi Demofest je preseljen u drugi, znatno prostraniji dio tvrđave. Iako su u javnosti postojala različita očekivanja u pogledu nove lokacije, ispostavilo se da je veći, uslovniji, pravi festivalski prostor upravo ono što je Demofestu bilo potrebno da napravi korak dalje u svom razvoju. U tome ga nije spriječilo ni otkazivanje dijela turneje grupe Eagles of Death Metal. Naprotiv. Bina je bila veća nego ikada, bezbjednost na najvišem nivou, a svi sadržaji smješteni na jednom mjestu, zbog čega je nekoliko desetina hiljada posjetilaca uživalo u, po mnogima, najboljem izdanju Demofesta.

Banjalučki festival je, dakle, poput svojih učesnika, prevazišao mnoge prepreke, izborio se za veću pozornicu i oduševio sve prisutne. I baš poput muzičara kojima je posvećen, nastaviće da radi, razvija se, napreduje, ponovo iznenađuje i stiče sve brojniju publiku. Već od 21. do 23. jula.

Prethodni članakNaredni članak