Demofest radionica udaraljki: Naučite svirati afričke instrumente svakog festivalskog dana

Zahvaljajući Demofestu i sekciji udaraljki Omladinskog centra „Zdravo Da Ste“, tokom cijelog trajanja festivala, u banjalučkom Domu Omladine, biće organizovana radionica sviranja udaraljki. Posjetioci će u sklopu dnevnog programa festivala, pored brojnih izložbi, projekcija dokumentarnih filmova, promocija albuma i multimedijalnih radionica, moći da se oprobaju i u ulozi muzičara.Kao uvod u muzički program devetog Demofesta, već od prvog dana festivala, u četvrtak, 21.07. svi koji posjete Dom omladine će uz pomoć mentora imati jedinstvenu priliku da se i sami upoznaju sa tehnikom sviranja perkusionih instrumenata.

3

Asmir Turčinhodžić, predstavnik i voditelj Sekcije udaraljki omladinskog centra „Zdravo da ste“ iz Banjaluke već godinama svira i podučava afrički bubanj. Ovaj nesvakidašnji instrument nosi popularan naziv đembe i dolazi iz zapadno-afričkih zemalja Gvineje i Malija.

„Đembe je bubanj širokog spektra različitih zvukova, a danas važi za jedan od najpopularnijih ručnih bubnjeva na svijetu“, objašnjava nam Asmir i dodaje da zvuk đembea često obogati i drugim udaraljkama.

Kako on poručuje, svi koji se na Demofestu prijave za radionicu udaraljki mogu očekivati dobru i opuštenu zabavu kroz učenje osnovnih udaraca i zvukova na udaraljkama, te jednostavnijih afričkih i drugih ritmova.

2

„Afrika je majka ritma, ali smatram da zvuci udaraljki dolaze iz cijelog svijeta sa svakog kontinenta, jer je suština postojanja svake vrste udaraljki ples. Tako se za afrički ples vezuju afričke udaraljke i ritmovi, arapski ples prate arapske udaraljke i ritmovi, dok latino udaraljke i ritmovi idu uz latino ples“, kaže Turčinhodžić.

Prema njegovim riječima u Banjaluci vlada velika zainteresovanost za ovaj specifičan instrument, a sekcija udaraljki kao redovna aktivnost omladinskog centra „Zdravo da ste“ postoji od 2011. godine.

„S obzirom da je aktivnost takvog tipa opstala toliko godina u našem gradu, pokazatelj je da je zainteresovanost mladih velika“, isitiče on.

„U sklopu raznih projekata i sastava svirao sam u mnogim evropskim zemljama poput Slovenije, Austrije, Njemačke, Belgije, Švedske a bio sam i u dalekoj Norveškoj“, rekao nam je Asmir.

Turčinhodžić naglašava da je sviranje udaraljki i radionica koja će se u subotu organizovati na Demofestu odlična „viza“ za inostranstvo, jer su polaznici sekcije udaraljki pored Banjaluke i drugih gradova u BIH imali priliku gostovati i zasvirati u Hrvatskoj i Sloveniji.

Prethodni članakNaredni članak