Demofest obilježava deceniju postojanja svojevrsnim vremeplovom: Otvorena izložba “10 godina vrhunske muzike”

Izložba Demofesta pod nazivom “10 godina vrhunske muzike” otvorena je u srijedu, 26. oktobra, u banjalučkom Kulturnom centru Banski dvor, povodom obilježavanja decenije najvećeg festivala demo bendova u jugoistočnoj Evropi.

Riječ je o izložbi fotografija, koncertnih plakata, majica i ostalih memorabilija Demofesta, a još jedan povod za svojevrsno desetogodišnje putovanje je i nominacija festivala za prestižnu evropsku nagradu UK Festival Awards. Podsjetimo, Demofest je nominovan u kategoriji “Best Overseas Festival”, i to kao prvi festival iz BiH, a povod za izložbu je bio i otvaranje novog izložbenog prostora u KC Banski dvor.

Dobrodošlicu okupljenima je poželio Milorad Petrić, direktor KC Banski dvor, koji je čestitao Demofestu na 10 godina postojanja, te istakao da se nada da će festival dobiti i veliko evropsko priznanje.

df-izlozba_-_0005_resize

Brankica Janković, direktorica Demofesta, kazala je da je veliko zadovoljstvo što Demofest može podijeliti svoju radost sa svima.

“Prilika je posebna i velika je čast biti prvi u bilo čemu. Demofest je veoma ponosan na ovu nominaciju, koja je značajna, kako za Banjaluku, tako i za cijelu BiH, ali i za region. Demofest priču smo pokrenuli prije 10 godina i bilo je veoma teško. Imali smo i kritičnih momenata, kada smo razmišljali da li da odustanemo. Hiljade ljudi je ustalo da se bori za Demofest kada je bio pred gašenjem i to je bila jasna poruka – zbog njih smo odlučili da nastavimo dalje. Danas smo dobili potvrdu da je dobro što nismo odustali sve ove godine”, navela je Jankovićeva i dodala da će posjetioci izložbe imati priliku da vide koliko je rada i truda uloženo u stvaranje i realizaciju Demofesta.

df-izlozba_-_0012_resize

Podsjetila da Demofest od prvog dana podržava i ostale vidove umjetnosti i kulture, kao i da je ovaj festival ucrtao Banjaluku na muzičku mapu Evrope.

“Danas je teško sresti nekoga iz muzičke industrije i medija, a da nije čuo za Demofest. Ovakva priča ima ogroman potencijal, između ostalih i turistički, i mislimo da zaslužuje pažnju. Nadam se da smo završili sa deset godina preživljavanja i da sada dolazi deset godina razvoja Demofesta. Bez ikakve kritike, samo poređenja radi, u konkurenciji za nagradu smo sa mađarskim festivalom koji za podršku od institucija dobija milionske iznose, a mi od grada dobijamo 5.000 KM. Zato vas sve molimo za razumijevanje ako neke stvari nisu bile onakve kakve ste vi, kao naša vjerna publika, zaslužili”, istakla je Jankovićeva i zahvalila se svim sponzorima, među kojima su m:tel, Banjalučka pivara i Huawei, ali i svim ostalima koji su podržavali festival tokom godina.

df-izlozba_-_0013_resize

Đorđe Mišić, izvršni direktor za marketing i prodaju kompanije m:tel, kazao je da je ova kompanija ponosna što je od početka uz Demofest.

“Večeras je lako biti sponzor, jer više nikome nije potrebno objašnjavati šta je Demofest. Kao i m:tel, Demofest povezuje ljude, olakšava komunikaciju među njima u ovom regionu. A, nominacija Demofesta za nagradu za najbolji evropski festival van Velike Britanije je nešto što je nagrada samo po sebi”, naveo je Mišić.

Izložbu je svečano otvorio aktuelni gradonačelnik Slobodan Gavranović, a među prisutnima je bio Igor Radojičić, budući gradonačelnik, Nada Tešanović, predsjedavajuća Vijeća naroda RS, kao i mnogi ljubitelji misije Demofesta.

Demofest izložba “10 godina vrhunske muzike” biće otvorena do 16. novembra.

Tokom svih ovih godina, na adresu Demofesta je stiglo preko 3.500 prijava demo bendova, nastupilo je više od 300 grupa, a sviralo oko 1.400 muzičara iz 13 zemalja.

df-izlozba__0002

Prethodni članakNaredni članak