Demofest anketa: “Događaj koji traje tri dana, a iščekuje se 362”

Demofest slagalica ne bi bila potpuna bez jednog, najvećeg dijela – publike!Činjenicu da je svaki sljedeći Demofest uspješniji od prethodnog pripisujemo i željama posjetilaca, bez čijeg mišljenja se ne bismo razvijali u pravom smjeru.

Kao i prethodnih godina, pitali smo posjetioce kako vide koncept Demofesta, da li bi nešto mijenjali, kakve doživljaje pamte iz prethodnih godina, ali i šta očekuju ove.


Predrag Babić

Predrag Babić, profesor engleskog jezika

Posjećujem redovno Demofest još od prvog izdanja i mnogo mi je drag. Ne samo što je to prilika za mnoge talentovane muzičare da se dokažu, pa danas imamo Artan Lili i M.O.R.T, npa primjer. I ne samo zato što dolaze velike muzičke zvijezde, već i sam grad tih dana odiše posebnom atmosferom. Teško je reći koji mi je omiljeni nastup, ali izdvojio bih Kelis, TBF, Asian Dub Foundation, Kirila. Ove godine se, recimo, radujem tome što ću čuti Mando Diao.


Sofija Vučićević

Sofija Vučićević, student treće godine etnomuzikologije

Smatram da je Demofest jedan od najboljih festivala u Banjaluci, a i u regionu. Svake godine organizatori Demofesta iznenade publiku vrhunskim i svjetskim izvođačima,  koje nemamo priliku da slušamo ni u susjednim zemljama. Dopada mi se ideja i koncept Demofesta. U okviru festivala nastupaju i domaći bendovi, a to je veoma važno, jer najteže, ali i najljepše je svirati u svom gradu. Iz godine u godinu Demofest napreduje i vjerujem da će uskoro da postane festival svjetskog karaktera.


Vladan Žugić

Vladan Žugić, apsolvent farmacije i muzičar

Svake godine se sa strepnjom iščekuje da li će biti potvrđeno održavanje Demofesta, jer nažalost kod nas nije uvijek slučaj da kvalitet podrazumijeva kontinuitet. Srećom, Demofest nastavlja jednu divnu priču, koja i ovo ljeto raznovrsnim programom izvođača najavljuje puno dobre muzike i zabave. Posebno se veselim demo benovima, jer ovo predstavlja rijetku priliku da poslušam kako to “praše” neafirmisani bendovi iz regiona i čujem njihov često zapostavljeni autorski rad. I ove godine izvođači su raznovrsni i veliki bendovi kako domaće tako i svjetske muzičke scene. Posebno se radujem prilici da konačno čujem Kolju u našem gradu, jer izuzezno cijenim njegov rad. Naravno, od Hladnog piva i Bombaj štampe se uvijek očekuje dobra atmosfera, jer me još nisu razočarali. Mando Diao i Sistersi su svjetski poznati i, iako ih ne slušam, očekujem odličnu svirku i vrhunski zvuk. Kada se nakon svirke pješke vratim kući, još više cijenim priliku da u svom gradu posjećujem festival svjetskog kalibra, a da ni auto ne moram paliti, a kamoli prevaliti kilometre i kilometre.


Nataša Todorović

Nataša Todorović, Account Manager

Demofest? Događaj koji traje 3 dana, a iščekuje se 362! Da bi stvar bila još bolja, ove godine je obojen crvenom bojom Nektara! Nikada ne razočara i svake godine postaje sve bolji i bolji. Mislim da ne poznajem osobu koja ta tri dana ne rezerviše isključivo za ovaj festival. To je valjda jedna od onih stvari koje spajaju ljude, jer u momentu oduševljenja zaboravljajmo na sve razlike i nesuglasice, a posvetimo se dobroj atmosferi i još boljoj muzici! Živio nam!

 


Aleksandra Marković

Aleksandra Marković, profesor italijanskog i srpskog jezika i književnosti

Mislim da je suvišno objašnjavati šta jedan Banjalučanin/Banjalučanka misli o Demofestu, ali nije na odmet spomenuti. Postao je i nastavlja da bude dio grada, raste i razvija se s njim i sa nama koji ga posjećujemo. Meni, eto, iščekivanje Demofesta dođe nešto kao iščekivanje godišnjeg odmora: čekam ga cijelu godinu, uživam dok traje i nakon što završi već razmišljam o onom narednom.  Program je, kako takmičarski, tako i onaj revijalni, već po tradiciji svake godine sve kvalitetniji i mislim da, ako bi se išta mijenjalo, organizatori bi morali dobro da zapnu da bi napravili valjani preokret. Odličan je bio izbor koji je sticajem okolnosti doveo Demofest na drugi dio tvrđave. Svima nam je bilo jasno da je festival odavno prerastao ljetnu pozornicu Kastela i da mu je bilo vrijeme za veće poduhvate. Meni najdraže sjećanje na festivalske početke je nastup grupe Kosheen, koji ne samo da je u kontinuitetu držao publiku na nogama, nego je učinio da Kastel bude pun – mjesta ni za iglu nije bilo. Ko je bio, zna o čemu pričam. Šta više reći osim: „Demofeste, požuri!“

Prethodni članakNaredni članak