Björn (Mando Diao): Svaki album je odraz određenog perioda u našim životima

Švedski bend Mando Diao nastupit će po prvi put u Bosni i Hercegovini, i to na banjalučkom Demofestu. MD nastupaju 23. jula, posljednjeg dana festivala na Kastelu, a sa sobom donose mnogo dobre energije.

Bend je formiran sada već davne 1999. godine, a do sada su izdali sedam studijskih albuma. Posljednji je bio “Aelita”, objavljen prije dvije godine. Prošle godine pretrpjeli su veliki gubitak. Jedan od članova grupe, Gustaf Norén je naspustio bend. On je s njima bio od samih početaka, kada se bend zvao Butler.

O svemu pomalo urednik portala Muzičkazona.ba je popričao s frontmanom Björnom Dixgårdom. U nastavku pročitajte intervju u cjelosti.

Prošla je skoro godina od odlaska Gustafa iz benda. Jeste li razmišljali o prestanku rada i stvaranju nečega novoga ili vas je to ojačalo kao bend?

Björn: Pronašli smo novu energiju i uzbuđenje. Bila je to velika promjena, ali smo iz nje dobili još više snage i sada uživamo što smo ponovo na turneji i što ponovo upoznajemo publiku. Mnogo se zabavljamo.

Do sada ste objavili sedam albuma, posljednji je bio ‘Aelita’, koji je objavljen 2014. godine. Taj album je donio novi zvuk benda, zanima me kakvi su vam planovi za novo izdaje. Hoćete li ostati pri tom zvuku, ili se vraćate korijenima ili možda nešto treće?

Björn: Svaki album je odraz određenog perioda u našim životima, o čemu razmišljamo, osjećamo i šta nas inspiriše u trenutku. Uvijek pišemo nove pjesme i uskoro ćemo znati kakav zvuk će biti na novom albumu. Trenutno na koncertima sviramo mnogo starog materijala, ali nismo isti kao što smo bili 2002. Novi album će biti zabavan i uzbudljiv s mnogo dobre energije.

Mando Diao (2)

Slušao sam vas uživo na Exit Festivalu 2009. godine, bio je to nevjerovatan koncert, pun energije, rocka i nevjerovatnih vokala. Zanima me kako se Mando Diao priprema za koncerte prije nego i krenete na turneju. Kako izgleda taj process?

Björn: Mnogo vježbamo i pregledamo listu pjesama koje želimo da sviramo i onda ih sviramo dok ih dobro ne uvježbamo. Uvijek želimo publici da ponudimo nešto novo i uzbuđujuće.

Šta je ono što obavezno moraš imati sa sobom na turneji?

Björn: Moram imati telefon i računar. Moram da budem u kontaktu s ljudima i da slušam muziku. Često snimam nove pjesme na laptopu i naravno gledam serije.

Koliko turneje utječu na vas?

Björn: Trenutno je veoma zabavno. Skoro smo stalno na putu i uvijek je dobar dernek. Kada smo na dužim turnejama onda može biti zamarajuće, ali je uvijek zabavno.

Koji trenutak u karijeri ti je bio najznačajniji?

Björn: Nisam siguran. Bilo je nekih nevjerovanih koncerata, nekih uzbudljivih prilika i upoznali smo mnogo zanimljivih ljudi.

Mando Diao (3)

Prije nego završimo intervju, htio sam te pitati kakvo je stanje na švedskoj muzičkoj sceni i da li misliš da su švedski muzičari utjecajni u muzičkom svijetu?

Björn: “Švedska muzika” je u posljednje vrijeme postala popularna, ali ne znam zašto. Tako je – kako je i Šveđani su uspješni. To je dobro za Švedsku, ali najvažnija stvar je da svi rade ono što oni osjećaju, a ne da kopiraju nečiji drugi stil ili zvuk.

Svirate na Demofestu u Banjoj Luci. Ovo će biti vaš prvi koncert u našoj državi. Šta možemo očekivati od Mando Diao? Hoćete li nam pripremiti neki specijali show obzirom da vam je ovo prvi koncert ovdje?

Björn: Uzbuđeni smo zbog koncerta i jedva čekamo. Dat ćemo vam mnogo energije i nadamo se da će nam se vratiti. To je ono što je najbolje na koncertima.

I za kraj imaš li neku poruku za fanove koji će biti u publici?

Björn: Spremite se, dolazimo da “razvalimo” Kastel!

Izvor: Muzička zona

Prethodni članakNaredni članak