Bend Svemir objavio album „Male laži“

„Male laži“, singl zagrebačkog benda Svemir, brzo je stekao status jedne od rado slušanih stvari na regionalnim radio-stanicama, a vrijedni sastav je nedavno objavio i istoimeni album. Deset pažljivo odabranih pjesama krasi treći po redu album benda, koji domaća publika, osim po jedinstvenosti zvuka i stila, pamti i kao finaliste sedmog Demofesta.

Zvonka Obajdin, frontwoman benda, i ovaj put je dala poseban doprinos albumu svojim prepoznatljivim rukopisom, ali i oštrinom glasa i emocije koji se uklapaju u sveobuhvatnost zvuka ovog albuma. Tekstovi pjesama su inspirisani radom i djelom domaćih i svjetski poznatih umjetnika, pa se tako mogu čuti i poznati stihovi poput onih iz Ujevićeve “Pobratimstvo lica u svemiru” i Majerove “Snijeg”. Na albumu se može čuti i „svemirska“ cover verzija pjesme “Catch” čuvenog sastava The Cure, ali i stvari koje su proizvod zajedničkog rada benda, poput pjesme „Vrijeme“, za čiji tekst je bio zadužen bubnjar Matko Boršić. Ovo dodatno pokazuje da Svemir više nije samo prateći bend jedne autorke, nego kolektiv kreativaca koji rade zajedno.

Miks i master albuma potpisuju Dražen Gavrilović i Marko Mrakovčić, u čijem studiju su u periodu od 2015. do 2016. godine snimane „Male laži“.

Domaći „svemirci“ su poznati po tome da rado sarađjuju sa prijateljima, pa se tako i na ovom albumu, na čak tri pjesme, može čuti i violinistkinja Ivana Žabkar, poznata i sa njihovih prethodnih izdanja. Svoj doprinos vrhunskom kvalitetu dali su i Ivan Ščapec i Dimitrije Popović, momci koji su svoj pečat ostavili na neke od poznatih post-punk formacija Vlasta Popić, koji su se takođe takmičili na Demofestu 2010. godine, a sada čine sastav Seine.

Album je trenutno dostupan kao digitalno izdanje na Bandcampu kao “name your price” izdanje: svemir.bandcamp.com

Nekoliko sedmica preostaje do pojave albuma na CD-u, a u međuvremenu rad ovog benda možete pratiti putem njihove FB stranice: https://www.facebook.com/ssvemir/

 

Prethodni članakNaredni članak