Bad Copy


Hip hop grupa Bad Copy nastala je u Beogradu 1996. godine, kada su je osnovali Ajs Nigrutin (Vladan Aksentijević) i Miki Boj (Milan Šaponja). Nakon Mikijeve smrti 1999. godine, grupa pauzira sa radom sve dok naredne godine nisu došli Sky Wikluh (Đorđe Miljenović) i Timbe a.k.a. Timjah da Sensei (Rašid Kurtanović).

Njihove pjesme prepoznatljive su po duhovitim tekstovima i žargonu koji koriste. Smatraju se jednim od pionira hip hop muzike u Srbiji. Prvi album “Orbod mebej” objavili su 1996. godine, a drugo studijsko izdanje “Sve sami hedovi”, koje se pojavilo 2003. godine, donijelo je hit Uno Due Tre”. Poznati su po zanimljivim i energičnim nastupima, od kojih se izdvaja koncert u beogradskom SKC-u 2003. godine, kada su na scenu iznijeli veliki lonac sarme (referišući se na pjesmu “Sarma spremna“), jeli je pred publikom, a zatim dijelili obožavaocima. Ovaj koncert označio je početak njihovog komercijalnog uspjeha, većih nastupa i značajnije medijske pažnje.

Album “Najgori do sada” izašao je u decembru 2006. godine, na kome su ugostili velika imena domaće hip hop scene, poput Škaba, Eda Maajke i Bvane. Kao najpoznatija pjesma sa ovog izdanja izdvojila su se Bad Copy žoor”, kao i “Idemo odma“, čiji je remiks postao veliki klupski hit. Dvije godine kasnije, grupa se raspala, da bi se ova trojka ponovo okupila 2012. i naredne godine izdala album “Krigle”. On je donio pjesme “Esi mi dobar” i “Ljubav ili pivo”, koje su veoma brzo našle put do publike.

Sva tri člana grupe imaju uspješne solo karijere, a sarađuju sa brojnim muzičarima širom regije.