3 kapljice i Alice Blue: Tri novosadske punk kapljice i četiri evropska putnika iz Maribora

3 kapljice (lijevo) i Alice Blue (desno)

Tačno mjesec dana prije početka devetog Demofesta, počinje serijal najinteresantnijih članaka koji će biti objavljeni na stranici festivala. U pitanju je, naravno, niz tekstova kojima će biti predstavljene prve zvijezde festivala – demo bendovi. Jedni će slušaoce zadiviti instrumentalnim bravurama, drugi će ih protresti žestokim ritmom, treći nasmijati duhovitim tekstovima, četvrti iznenaditi žanrovskim kombinacijama… i baš niko publiku neće ostaviti ravnodušnom.

Čast da otvore predstavljanje ovogodišnjih takmičara, koje će teći abecednim redom, imaju sastavi 3 kapljice i Alice Blue.


3 KAPLJICE (Novi Sad, Srbija)

Kap po kap, 3 kapljice su se slile u jedan bend još 2007. godine. Aleksandra na basu i za mikrofonom, Mina na gitari i takođe za mikrofonom te Vesna na bubnjevima počele su da stvaraju melodični punk rock sa primjesama mnogih drugih žanrova. Bujica dobrog ritma donijela je i nove članice, pa su 3 kapljice ubrzo postale šestočlani sastav, sačinjen isključivo od muzičarki. Ipak, nakon tri godine djelovanja, djevojke su podigle branu i prestale sa radom. Nakon pet sušnih godina, bend ponovo oživljava početkom 2015. godine, i to u početnoj, tročlanoj strukturi. Od tada pljušti inspiracija, pa 3 kapljice nižu live svirke i ujedno pripremaju svoj povratnički album, a njihov muzički talas će zapljusnuti i publiku pored obale Vrbasa.


ALICE BLUE (Maribor, Slovenija)

Pop rock bend sa indie elementima po imenu Alice Blue oformljen je krajem 2011. godine u slovenačkom gradu Mariboru. Već naredne godine, zabilježili su pobjedu na lokalnom muzičkom takmičenju, a njihov singl „Get Somewhere“ stigao je do prvog mjesta na top listi „Domaćica“ televizije MTV Adria. Dvije godine poslije, objavili su i svoj debi album, nazvan „Matter“. Iza sebe imaju hiljade kilometara i desetine nastupa širom Evrope, jer su ih turneje vodile od Portugalije na zapadu, preko Švedske na sjeveru, do Češke Republike na istoku kontinenta. Nakon nekoliko personalnih promjena, bend danas čine pjevačica Laura, gitarista Žiga, basista Domen i bubnjar Klemen. Poslije evropskih bina i vrhova top lista, vrijeme je da Alice Blue stane i na Demofest stage.

Prethodni članakNaredni članak